Νέα

Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης μεταποιημένων προϊόντων με βάση το ρύζι σε τρίτες χώρες και
συγκεκριμένα στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ), Ρωσία και Νορβηγία

Πορεία Υλοποίησης του 1ου έτους του Προγράμματος

28 Ιουνίου 2014 με 27 Ιουλίου 2015

H πρώτη δράση του προγράμματος «Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης μεταποιημένων προϊόντων με βάση το ρύζι σε τρίτες χώρες και συγκεκριμένα στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ), Ρωσία και Νορβηγία» ξεκίνησε με την συμμετοχή στην έκθεση World Food Moscow στη Ρωσία στο εκθεσιακό κέντρο Expocentre (14 Krasnopresnenskaya nab., Moscow, 123100, www.expocentr.ru). Στο εντυπωσιακό περίπτερο που στήθηκε στη «World Food Moscow 2014» στο Pavilion 8, Hall 2, Stand U 239, έδωσαν την ευκαιρία στους ρώσους καταναλωτές και στους εμπορικούς επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά και να γευτούν μαγειρικές συνταγές το ρύζι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση προσέλκυσε περισσότερους από 1500 εκθέτες και δεκάδες χιλιάδες εμπορικούς επισκέπτες.

Ξεκίνησε τη λειτουργία της η ιστοσελίδα του προγράμματος στη διεύθυνση www.riceup.eu. Εκεί θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες για τους στόχους και τις δράσεις που υλοποιούνται, καθώς και προτάσεις για να δοκιμάσετε συνταγές με προϊόντα μεταποιημένου ευρωπαϊκού ρυζιού.

Την προώθηση των μεταποιημένων προϊόντων ρυζιού ανέλαβε η παγκοσμίου φήμης chef Diane Kochilas, εξειδικευμένη και διεθνώς αναγνωρισμένη σεφ στη Μεσογειακή διατροφή, συγγραφέας και τηλεοπτική παρουσιάστρια. Η chef Diane Kochilas συνόδευε την αποστολή εκπροσώπων του προγράμματος στις ΗΠΑ, μαγείρεψε ζωντανά στο trade show της Βοστώνης New England Food Show και στην έκθεση Fancy Food της Νέας Υόρκης και παρουσίασε τα προϊόντα στις εκδηλώσεις προβολής στο εστιατόριο «Pathos Ogranic Greek Kitchen» στο Belkeley της California, στις εγκαταστάσεις της εισαγωγικής εταιρίας «Mani Imports» στο Δυτικό Sacramento της California, και στο Γραφείο Τύπου του Ελληνικού Προξενείου της Νέας Υόρκης. Επίσης, έδωσε συνέντευξη στο ραδιόφωνο Talk 910 του Σαν Φρανσίσκο στον δημοσιογράφο Joel Riddell, Host & Executive Producer.

Επιχειρηματική αποστολή με εκπροσώπους του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στις Η.Π.Α. από 13 έως 22 Μαρτίου 2015. Κατά τη διάρκεια παραμονής τους στις Η.Π.Α. συμμετείχαν στο New England Food Show που πραγματοποιήθηκε στην Βοστώνη από 15 έως 17 Μαρτίου 2015, καθώς και σε εκδηλώσεις για την προβολή του ευρωπαϊκού ρυζιού που πραγματοποιήθηκαν στο Sacramento και το Berkeley της Καλιφόρνιας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Η.Π.Α. οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με παράγοντες της αμερικανικής αγοράς, εισαγωγείς και δημοσιογράφους από ΜΜΕ γαστρονομίας, καθώς και να συναντήσουν ομόλογους τους στις Η.Π.Α. με τους οποίους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν από κοντά και ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες που αφορούν στην καλλιέργεια του ρυζιού.

Στο New England Food Show, ένα από τα σημαντικότερα trade shows της Ανατολικής Ακτής, που πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη από 15 μέχρι 17 Μαρτίου 2015, συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού προγράμματος Rice Up. Στο επιφάνειας 18 τ.μ, περίπτερο (#3271) οι Αμερικάνοι καταναλωτές και εμπορικοί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και να δοκιμάσουν μεταποιημένα προϊόντα με βάση το ρύζι.

Πλημμύρισε με αρώματα και γεύσεις ευρωπαϊκού ρυζιού το εστιατόριο «Pathos Ogranic Greek Kitchen» στο Berkeley της California, όπου η παγκοσμίου φήμης chef Diane Kochilas παρουσίασε τα προϊόντα του προγράμματος. Κατά την διάρκεια της παρουσίασης της έμφαση δόθηκε στην ασφάλεια και γευστική υπεροχή τους. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου και την παρακολούθησε πλήθος χονδρεμπόρων, εισαγωγέων και διανομέων τροφίμων αλλά και δημοσιογράφων, εκπροσώπων του Τύπου και διαμορφωτών κοινής γνώμης, ώστε να ενισχυθεί η προβολή των μεταποιημένων προϊόντων με βάση το ρύζι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τα εξαιρετικής ποιότητας ευρωπαϊκά προϊόντα με βάση το ρύζι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι εμπορικοί αντιπρόσωποι της τοπικής αγοράς, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της εισαγωγικής εταιρίας «Mani Imports» στο Δυτικό Sacramento της California στις 20 Μαρτίου 2015. Η food ambassador του προγράμματος, παγκοσμίου φήμης chef Diane Kochilas, ενθουσίασε τους μετέχοντες με τις συνταγές της.

Στην κορυφαία παγκοσμίως έκθεση “Dairy-Deli-Bake Seminar & Expo” στην Ατλάντα των ΗΠΑ συμμετείχε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Rice Up με διακριτικό τίτλο «Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης μεταποιημένων προϊόντων με βάση το ρύζι σε τρίτες χώρες και συγκεκριμένα στη Βόρεια Αμερική (Η.Π.Α.), Ρωσία και Νορβηγία». Η Dairy-Deli-Bake Seminar & Expo είναι η μεγαλύτερη έκθεση στον κόσμο για παραγωγούς και προϊόντα γάλακτος, αρτοσκευασμάτων και ντελικατέσεν. Είναι το πλέον εστιασμένο show με στόχο μόνο σοβαρούς αγοραστές, μεγάλες αλυσίδες, και στελέχη που έχουν ένα κοινό πάθος για τα τρόφιμα και τη βιομηχανία. Φέτος διεξήχθη στην Ατλάντα των ΗΠΑ από 7 έως 9 Ιουνίου. Στο Georgia World Congress Center Atlanta, συναντήθηκαν περισσότεροι από 8.500 εκθέτες και παράγοντες της αμερικανικής αγοράς για την οικοδόμηση σχέσεων και τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών. Το αμερικανικό καταναλωτικό κοινό και οι εκπρόσωποι των εισαγωγέων έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα προϊόντα ευρωπαϊκού ρυζιού και την καλλιέργεια που αναδεικνύουν τον σεβασμό στο περιβάλλον και την υψηλή διασφάλιση ποιότητας.

Επιχειρηματική αποστολή με εκπροσώπους Αγροτικών Συνεταιρισμών και Παραγωγών ευρωπαϊκού ρυζιού, πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία το χρονικό διάστημα από 14 έως 17 Ιουνίου 2015. Κατά τη διάρκεια παραμονής τους στη Νορβηγία οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με χονδρεμπόρους της αγοράς ρυζιού, καθώς και να συναντήσουν ομόλογους τους στη Νορβηγία με τους οποίους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν από κοντά και ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες που αφορούν στην καλλιέργεια του ρυζιού. Επίσης συμμετείχαν στις δράσεις προώθησης και ενημέρωσης που απευθυνόταν στο νορβηγικό καταναλωτικό κοινό, αντάλλαξαν απόψεις με τους επισκέπτες των προωθητικών σταντ για την γεύση και την ποιότητα των προϊόντων ρυζιού ευρωπαϊκής προέλευσης.

Ο ειδικός παθολόγος και διαβητολόγος, με ειδίκευση στις ορμονικές διαταραχές και την παχυσαρκία, Dr. Fedon Alexander Lindberg, είναι ο food ambassador του προγράμματος Rice Up για την Νορβηγική αγορά. Ο Dr. Lindberg είναι ιδρυτής της πρώτης και μοναδικής κλινικής στη Νορβηγία, ονόματι «Weight In Balance (Vekt i Balanse)» που ειδικεύεται στη θεραπεία της παχυσαρκίας. Το 2001, εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο, Naturlig slank (Lose Weight and Feel Great with the Iso-Glycemic Diet), το οποίο έχει μεταφραστεί στα Σουηδικά, στα Φινλανδικά, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Ένα χρόνο αργότερα, δημοσίευσε ένα βιβλίο μαγειρικής που περιέχει συνταγές, καθώς και οδηγίες για το πώς να επιτυγχάνεται και να διατηρείται η ισορροπημένη διατροφή. Ο Dr. Lindberg έχει παρουσιάσει τη μέθοδο της ισογλυκαιμικής διατροφής με εξαιρετική απήχηση διεθνώς, έχοντας συγγράψει περισσότερα από 10 βιβλία, που έχουν μεταφραστεί σε 14 γλώσσες, έχουν δημοσιευθεί σε 21 χώρες και έχουν ξεπεράσει τις 500 χιλιάδες πωλήσεις.

Στις 15 Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προβολής και γευσιγνωσία στο εστιατόριο Smelteverket, στην οδό Maridalsveien 17, 0178 στο Όσλο. Ο food ambassador του προγράμματος, Dr. Fedon Alexander Lindberg, ειδικός παθολόγος και διαβητολόγος, με ειδίκευση στις ορμονικές διαταραχές και την παχυσαρκία, μίλησε στην εκδήλωση για τη διατροφική αξία, την ποιότητα και ασφάλεια των ευρωπαϊκών προϊόντων ρυζιού, ενώ ο Ντιναπόγιας Δημήτριος, Business Development Consultant με μεγάλη εμπειρία στις αγορές της Σκανδιναβίας, αναφέρθηκε στις εξαγωγικές δυνατότητες των προϊόντων στην Νορβηγική αγορά.

Στις 16 Ιουνίου 2015 ξεκίνησαν οι δράσεις ενημέρωσης καταναλωτικού κοινού στο Όσλο, η οποία κράτησε έως μέχρι τις 23 Ιουνίου. Επιλέχτηκαν έξι σημεία προώθησης και για διάρκεια έως οκτώ ημερών, στο σύνολο 40 ημέρες ενημέρωσης. Κάθε μέρα, σε κάθε stand ειδικευμένοι προωθητές μαγείρευαν μπροστά στο καταναλωτικό κοινό μεταποιημένα προϊόντα ρυζιού και τα πρόσφεραν σε ατομικά μπολάκια. Διανεμήθηκαν σε κάθε σταντ συνολικά 250 ατομικές μερίδες ημερησίως. Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές ενημερώθηκαν από το εκπαιδευμένο προσωπικό προώθησης και έλαβαν από ένα ενημερωτικό 8σέλιδο έντυπο που περιλαμβάνει συνταγές και serving suggestions.

Στις 28 με 30 Ιουνίου 2015, η Ένωση Νομικών Προσώπων Rice Up συμμετείχε στη διεθνή έκθεση Summer Fancy Food Show, στο περίπτερο Hall 3, Booth Nο, 1621 η οποία πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο Jacob Javits Convention Center στη Νέα Υόρκη (655 West 34th Street New York, NY 10001). Πρόκειται για μια έκθεση που φιλοξενεί περισσότερα από 180.000 διατροφικά προϊόντα και 2.500 εκθέτες, καθόλου τυχαίο αφού προσελκύει κάθε χρόνο περί τους 25.000 εμπορικούς επισκέπτες! Η μεγάλη επισκεψιμότητα της έκθεσης αποτέλεσε το κλειδί για τον μεγάλο αριθμό συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο περίπτερο, οι οποίες θα αποτελέσουν την βάση για εμπορικές συμφωνίες.

Στις 26 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση για την προώθηση των μεταποιημένων προϊόντων με βάση το ρύζι. Η εκδήλωση του ευρωπαϊκού προγράμματος Rice Up φιλοξενήθηκε στο Γραφείο Τύπου του Ελληνικού Προξενείου της Νέας Υόρκης. Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή λόγω της παρουσίας εξέχουσων προσωπικοτήτων και παραγόντων της αμερικανικής αγοράς, καθώς και δημοσιογράφων από κορυφαία έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ γαστρονομίας. Στην εκδήλωση μίλησαν μεταξύ άλλων ο κ. Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος, ο Επικεφαλής του γραφείου ΟΕΥ, Ντιγκμπασάνης Απόστολος και η παγκοσμίου φήμης chef Diane Kochilas. Στο τέλος της εκδήλωσης παρατέθηκε μπουφές με βασικό συστατικό το ρύζι, κλείνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο μια άκρως επιτυχημένη βραδιά.

Στα πλαίσια του προγράμματος «Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης μεταποιημένων προϊόντων με βάση το ρύζι σε τρίτες χώρες και συγκεκριμένα στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ), Ρωσία και Νορβηγία», διαμορφωτές κοινής γνώμης από τις ΗΠΑ βρέθηκαν τον Ιούλιο στην Ελλάδα. Επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του φορέα και είδαν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο παράγεται το ευρωπαϊκό ρύζι, υπό τους αυστηρούς κανόνες διασφάλισης υγιεινής και ποιότητας που έχει θεσπίσει η Ε.Ε.

Επιχειρηματική αποστολή με εκπροσώπους Αγροτικών Συνεταιρισμών και Παραγωγών του Rice UP, πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία από τις 7 έως 10 Ιουλίου 2015. Κατά τη διάρκεια παραμονής τους στη Ρωσία οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με χονδρεμπόρους της αγοράς ρυζιού, καθώς και να συναντήσουν ομόλογους τους στη Μόσχα με τους οποίους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν από κοντά και ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες για την καλλιέργεια ρυζιού. Επίσης παρακολούθησαν και συμμετείχαν στις δράσεις ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού που πραγματοποιήθηκαν την ίδια περίοδο στη Μόσχα, ανταλλάσσοντας απόψεις με τους καταναλωτές των σταντ για την γεύση και την ποιότητα των προϊόντων ρυζιού ευρωπαϊκής προέλευσης.

Από 6 έως 10 Ιουλίου διενεργήθηκε στη Μόσχα σειρά προωθητικών ενεργειών ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού για τα μεταποιημένα προϊόντα με βάση το ρύζι που παράγεται στην Ευρώπη. Επιλέχτηκαν συνολικά 9 σημεία προώθησης όπου κάθε μέρα σε κάθε stand ειδικευμένοι προωθητές πρόσφεραν 250 ατομικές συσκευασίες μεταποιημένων προϊόντων με βάση το ρύζι έτοιμες για μαγείρεμα σε αντίστοιχο αριθμό καταναλωτών. Ταυτόχρονα οι καταναλωτές ενημερώθηκαν από το εκπαιδευμένο προσωπικό προώθησης και έλαβαν από ένα ενημερωτικό 8σέλιδο έντυπο που περιλαμβάνει συνταγές και serving suggestions. Έτσι, συνολικά δόθηκαν 10.000 ατομικές συσκευασίες!

Ευρωπαϊκή gourmet κουζίνα με προϊόντα ρυζιού είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι καλεσμένοι της βραδιάς γευσιγνωσίας στα πλαίσια του προγράμματος Rice Up. Συγκεκριμένα, η εκδήλωση προβολής πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουλίου 2015 στο εστιατόριο ΕΑSY BRIX-2 της Μόσχας, με τη συμμετοχή δεκάδων επαγγελματιών της εστίασης, εμπορικών αντιπροσώπων καθώς και δημοσιογράφων του κλάδου της γαστρονομίας.

Δείτε εδώ την πορεία υλοποίησης του  2ου έτους του προγράμματος